Европа беше изправена пред енергийна криза дори преди Русия да нахлуе в Украйна

Европейската комисия заяви в сряда, че ще работи в тясно сътрудничество със страните от Европейския съюз, за да се подготви за възможните ситуации с доставките на газ, след като по-рано през деня Германия задейства план за извънредни ситуации за управление на доставките на газ в случай на потенциално прекъсване на потоците от Русия.

"Ние сме подготвени за всякакви подобни случаи. Разбира се, ще работим в тясно сътрудничество със страните членки, за да може всички да бъдат подготвени за всякакви ситуации", каза на пресконференция върховният представител на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс, предаде Ройтерс.

Европа беше изправена пред енергийна криза дори преди Русия да нахлуе в Украйна, като нивата на съхранение на газ в ЕС сега са на около 26% от общия капацитет - под нормалните нива по това време на годината.

Комисията на ЕС, която заяви в сряда, че ще работи в тясно сътрудничество със страните членки, за да се подготвят за евентуален недостиг на газ, предложи законодателство, което изисква държавите да запълнят нивата до най-малко 80% до 1-ви ноември тази година и до 90% през следващите години, но това би било почти невъзможно, ако Русия спре доставките.

ЕК одобри помощ от 15,3 милиона евро за българския туризъм

По-рано в сряда Германия задейства план за извънредни ситуации за управление на доставките на газ, който план може да доведе до намаляване на мощността в най-голямата европейска икономика, ако противопоставянето на руското искане за заплащане на синьото гориво в рубли наруши или спре доставките на газ.

Половината от 41,5-те милиона домакинства в Германия се отопляват с природен газ, докато промишлеността в страната използва една трета от 100-те милиарда кубически метра газ през 2021 г.

Безпрецедентният ход на Берлин е най-ясният знак досега, че Европейският съюз сякаш се подготвя Москва да намали доставките на газ за региона, освен ако не получи плащане в рубли.

Настояването на Москва за плащания в рубли за руски газ, който покрива една трета от годишните енергийни нужди на Европа, стимулира и други европейски държави да започнат да предприемат действия.

ЕК ще предложи ограничаване на достъпа на RT и Sputnik до европейския медиен пазар

Гърция свика спешна среща на доставчиците на газ, нидерландското правителство заяви, че ще призова потребителите да използват по-малко газ, а френският енергиен регулатор каза потребителите да не се паникьосват.

Жан-Франсоа Каренко, ръководител на енергийния регулатор във Франция, която е много по-малко зависима от руския газ, отколкото Германия, каза, че страната не трябва да среща проблеми с доставките. "Всичко ще е наред, газохранилищата са добре запълнени, ще изкараме зимата“, каза той пред телевизия BFM.

Италия и Латвия вече активираха подобни предупреждения, свързани с доставките на природен газ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР