Според бившия правосъден министър е добра идея създаването на звено в МВР, което да подпомага европрокурорите, разследващи злоупотреби с евросредства

"Не съм оптимист за делата от спрецпрокуратурата и съд. Могат да изчезнат дела, възможно е да изтекат давностни срокове, да има забявяние, надявам се нещата да се случат по-добре. Очертава се някакъв хаос. Това е първото закриване на съд и прокуратурата в Третата българска държава, моето мнение е, че решението не е правилно, такава институция можеше да бъде използвна за борба с корупцията", това каза в "Денят на живо" по NOVA NEWS бившият министър на правосъдието Антон Станков.

Той добави още, че освен това специализираният съд и прокуратура са компетенти и по темата с тероризма, всичко това сега би трябвало да се прехвърли на СГС.

Според него корупцията се генерира, когато има сива икономика и сиви пари.

"Икономическите мерки са преди правосъдието, което е по-правилният подход", отбеляза Станков.

Относно законността на арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, Антон Станков предпочете да не изказва мнение, без да е наясно с доказателствата.

"Донякъде съд се произнесе по повод одобряване на протоколите. Съд ще се произнесе. Това е въпрос за кръжок по право, не е толкова политически въпрос", смята юристът.

Станков изрази и мнението си, че Теодора Георгиева, която е българският представител в Европейската прокуратура, а нейният съпруг е заместник-министър на външните работи, е в конфликт на интереси.

"Тя би могла да се отведе по дела, но по принцип на такъв пост, със съпруг на тъкав пост, означава, че по всички дела не може да работи", смята той.

За създаването на специално звено към МВР, което да е в подкрепа на европейските прокурори, разследващи злоупотреби с евросредства, бившият министър на правосъдието заяви, че политически намеси не биха били толерирани от европейските институции. В този смисъл Станков определи създаването на звеното като много добро, тъй като всяка страна работи със собственото си законодателство и това е правилно решение.

"Трябва да се преразгледа механизмът на обществени поръчки, в момента е заложена философията, че печели този, който предлага най-ниска цена - това е условие за корупция", заяви Антон Станков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.