В световен мащаб организацията дава грижа на над 2 милиона и половина деца в риск

Кампания за набиране на приемни родители за деца в риск. SOS Детски селища България търси хора, които са готови да отворят дома си в София или да заживеят в еднофамилните им къщи в Трявна.

Готови са да предоставят и цялата необходима подкрепа в отглеждането. В световен мащаб организацията дава грижа на над 2 милиона и половина деца в риск. 

Строят си замък - на игра. А през последните 3 години тяхната истинска крепост е домът на Катя – тяхната приемна майка.

"Знам, че не са мои и им обяснявам съвсем ясно колкото и да са малки, че аз съм приемен родител, не съм ги родила", споделя Катя Кръстева.

Той е шестгодишен, а сестра му навършва 8 след броени дни. И са петото и шестото дете, които Катя приема в дома си като свои. Така вече 10 години тя е професионален приемен родител.
"Аз ги приемам все едно завинаги са при мен и когато дойде момента – пострадам малко, то не е чак толкова малко, просто гледам да притъпя това, което чувствам – това е професионализма", смята Катя.

"Това е целта на държавата – ако едно дете бъде изведено, биологичният родител да бъде подкрепен да се върне детето при него – ако това е невъзможно обаче – се търси трайно решение за семейство на едно дете и това е осиновяването", споделя Антония Тилкова, директор на SOS Детско селище София-Перник

Дотогава: грижата за детето е в ръцете на приемния родител.

Едва 2% от живеещите в домове за деца са сираци (ВИДЕО)

"Той не само приема да отглежда детето, но и да му помогне да преодолее свои дефицити, травми. За да излезе едно дете, да бъде изведено от семейството, това означава, че семейството има много сериозни проблеми – понякога има зависимости, психично страдание, или невъзможност на родителя", уточнява Тилкова.

Желаещите да станат приемни родители обаче намаляват. Въпреки че от SOS Детски селища им осигуряват обучение, консултации със специалисти и финансова помощ.

Финансовата подкрепа за семействата е 100 лева месечно за дете .

А независимо дали е сам, в брак или в партньорски отношения с друг човек, приемният родител получава и 150% от минималната работна заплата за 1 настанено дете, което прави 1065 лева на месец. За 2 деца – съответно 1136 лева, а за 3 или повече – 1207 лева.

Но всеки път мотивацията се оказва друга.

"При всяко настаняване на ново дете – това е все едно жена, която ще ражда, и не знае какво да очаква, емоцията е същата – само че детето е по-голямо", разкрива Катя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.