Според бившия премиер на РС Македония може да се стигне до споразумение между държавите ни по време на френското председателство на ЕС

"България и РС Македония могат да постигнат споразумение по време на френското председателство на Европейския съюз. Климатът сега е по-добър за водене на преговорите. Шанс за договаряне има през следмащия месец. Има групи в София и в Скопие, които работят против това да има компромис и договаряне между двете ни държави", това каза в "Денят на живо" по NOVA NEWS Владо Бучковски, бивш премиер на Република Северна Македония.

Според него изгонените петима руски дипломати от Скопие са ставала все по-агресивни в опитите си да осуетят постигането на съгласие между РС Македония и България в желаниетона Скопие дазапочне преговори за членство в ЕС.

Относно преброяването в РС Македония Бучковски заяви, че разликата в издадените паспорти и броят на заявилите се като българи е поради причината, че повечето паспорти са били взети по икономически причини и тези хора вече не са в страната.

"Вярвам, че всички българи, които са искали по време на преброяването да се заявят като българи, са го направили.

Преди дни приключиха поредните разговори на смесената комисия по историческите и образователни въпроси. Премиерът Кирил Петков каза, че има информация за сериозен напредък. 

Кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова заяви, че историците не са говорили след срещите, но се е потвърдило, че има промяна в начина, по който се водят разговорите.

"Конструктивният дух е напредък, това е база за нормални разговори. Резултатите от преброяването се очакваха дълго, спекулации имаше за тяхната достоверност. Почти всички общности поставят въпросителни за резултатите. Ромите и сърбите заявиха, че ще направят собствено преброяване. Броят на заявилите се като българите се разминава значително с издадени паспорти", каза още Маринела Величкова. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.