Според председателя на комисията по енергетика КЕВР е направил всичко възможно да смекчи високите цени на тока

"Първото плащане към Русия ще е в средата на април, по договор то ще се осъществява в долари, в следващите две седмици ще видим как ще процедираме, ако има юридическо основание за искане да се заплаща в рубли. Но според мен засега такова няма. Ако искаме да си спазим договора, ще си плащаме с долари, към момента нямаме намерение да плащаме в рубли. Спекулира се, че след превалутирането от долари или евро в рубли ще се завиши изкуствено цената на газа, но няма как да знаем това, защото такава операция все още не е извършена", това каза в "Денят на живо" по NOVA NEWS Радослав Рибарски, председател на комисията по енергетика в НС. 

Относно цените на тока депутатът заяви, че КЕВР е направил всичко възможно да смекчи покачването.

"Компенсациите ще бъдат удължени и през месец април. Вървим към период на голямо предлагане на електроенергия. В момента цената върви надолу и не очаквам шокови поскъпвания", категоричен бе той.

"Като законодателна инициатива ще бъде разгледана в комисията по енергетика част от електроенергията да бъде предлагана по дългосрочни договори. В следващите две седмици ще се обсъждат такива текстове", добави Радослав Рибарски.

Той информира, че скоро ще бъде разгледан и Законът за енергия от възобновяеми източници и промените са насочени към инвеститори, които искат да изградят инсталации от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление.

"Режимът трябва да бъде улеснен", смята той.

Относно меморандумът за сътрудничество с Gemcorp за 1 млрд. долара, Рибарски заяви, че капитали към момента няма инвестирани, а има единствено инвестиционно намерение.

"Не ми е известно да е обещавана държавна земя на Gemcorp", заяви още той.

За енергийната стратегия и атомната енергетика Радослав Рибарски заяви, че предстоят разговори, включително и за изграждането на нова АЕЦ.

Той засегна и темата за завод за батерии, като нова инвестиция в "Маришкия басейн". 

"Предстои развитието на тази технология. Все повече европейски страни залагат на производство на батарии. Ако успеем да сложим България на картата на инвеститорите в тези технологии, ще е добър старт за страната", смята Радослав Рибарски.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.