Държавата отпуска по 40 лева на приютен бежанец

До утре е срокът, в който хотелиери, настанили бежанци от Украйна, могат да кандидатстват за финансова помощ от държавата. Субсидията е в размер на 40 лева за ден на човек. Някои от хотелиерите по Черноморието вече не издържат и са на ръба на оцеляването заради големите разходи.

Над 130 хотела и къщи за гости в цялата страна са подали до момента документи и фактури за получаване на държавна помощ за приютените бежанци от Украйна. Общо 6 милиона лева е предвидената сума, която държавата ще трябва да изплати, съобщиха от Министерството на туризма. Собствениците на туристически обекти ще могат да получат парите от 15 април. Засега не се обсъжда вариант размерът на субсидията от 40 лева на ден на човек да бъде увеличена.

Туризмът иска отпадане на COVID ограниченията за влизане в страната

Собствениците на хотел в Пловдив са едни от последните, кандидатствали за държавната помощ. Хотелът е приютил 70 украински бежанци. Първите се настанили още на 27 февруари, като оттогава досега те са изцяло на издръжката на хотела.

„Естествено, че това е разход и то голям. Знаете на какви цени плащаме тока от началото на годината, той е много голям разход. Много голям разход също е да се осигури изхранването - закуска, обяд и вечеря на въпросните хора, каза управителят на хотела Ивайло Рашев.

Според него субсидията от 40 лева на човек няма да покрие напълно разходите им. „По никакъв начин това не покрива дори себестойността на нощувката. За някои от тях дори няма да можем да получим нищо обратно като например прането. То не е включено в програмата”, коментира Рашев.

Хотелиерите по Добруджанското Черноморие вече генерират големи загуби. Браншът е принуден да отказва резервации, а няма средства да върне депозитите за Великденските празници. Повече от месец хотелиерите в Балчик осигуряват убежище на майки и деца за своя сметка и вече изнемогват.

„Няма да оцелеем. Ако парите, които в момента са гласувани за бежанците от ЕС, не пристигнат навреме, на нас ще ни бъде спряно електричеството, защото не можем да го заплатим и съответно тези хора ще останат в хотелите, но без електричество, което означава без храна и без отопление”, каза Пламен Козарев - управител на хотел в Балчик.

Мобилни екипи на МВР в Слънчев бряг помагат при регистрацията на украински бежанци

Притесненията им са, че ако войната продължи, сезонът за тях ще пропадне, а с това и очакваните приходи, с които да покрият загубите до момента.

„Имаме хора и с различни заболявания, примерно онкологични, които са тук вече няколко седмици. Те изобщо не трябва да пропускат своето лечение, защото нещата ще станат трагични”, коментира Христо  Желев - управител на хотел в Балчик.

„70-80% от бежанците са майки с малки деца. При тях стои дилемата какво да правят с децата, ако евентуално започнат работа”, посочи Олег Костадинов, който е собственик на хотел в Балчик.

С 6 милиона лева още този месец ще бъде подпомогнат бранша, успокои правителството, но засега увеличение на субсидията не се предвижда.

Банско прие голям брой украински бежанци (ВИДЕО)

„Винаги може по-добре. Факт е, но трима души в една стая излизат 120 лева, което е напълно достатъчно. Към момента са подадени за малко над 6 милиона и малко над 130 хотела, като очакваме тези суми да бъдат изплатени до следващите 10 дни, тъй като постановлението е до 15 число”, заяви Илин Димитров - председател на парламентарната комисия по туризъм.

Това лято в България се очаква отлив на туристи от Украйна, Беларус и Молдова. Тези от Русия ще изберат Турция и Кипър. И тази година българските туристи ще спасяват сезона у нас, стана ясно от срещата на бранша в Пловдив.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.