По думите му 3500 души са се осмелили да кажат, че са българи след повече от 100 години насилие срещу тях

"Никога не е упражняван натиск върху нас при преговорите на съвместната историческа комисия с РС Македония, докато към отсрещната страна такъв има - да бъдат по-твърди с нас". Това заяви проф. Иван Илчев, член на българо-македонската историческа комисия за "Денят на живо".

Той коментира и скорошното преброяване на българи в Македония. "Не бях чувал толкова ругатни срещу осмелилите се да се нарекат българи в Македония, колкото от македонската комисия за преброяването. 3500 души са се осмелили да кажат, че са българи след повече от 100 години насилие срещу тях. Това не е малка цифра и говори за нагласите, възпитавани в Република Северна Македония десетилетия наред". 

Владо Бучковски: Има групи в Скопие и София, които работят срещу постигането на компромис

По думите му макар да има 100 000 души с документи за български произход, не се знае колко от тях се чувстват българи. "Напредъкът относно това какво ще се преподава на децата в Северна Македония е нулев. За първи път македонците виждат, че има и друга гледна точка към тяхната история. През 2019 г. те бяха приели, че цар Самуил е легитимен наследник на българската царска традиция. Сега не сме говорили изобщо за него", обясни той. И допълни, че е трябвало да се публикуват протоколите от срещите на смесената комисия.

"Постигнахме съгласие по формулировките на богомилството. В македонските учебници пише, че то е родено в Македония, защото там е роден поп Богомил, което личи от това, че там има село Богомил. Тогава отговорих, че българин е Св. Йоан Богослов, тъй като до Кюстендил има село Богослов", спомня си професорът. И уточни, че при обсъждането на Охридската епископия тонът вече е бил втвърден.

"Македонците очакват, че от ЕС ще ни извиват ръцете докато не приемем техните тези", смята историкът. За него търговията на Македония е насочена към Солун и Белград.

Относно преименуването на улиците в София под влияние на войната в Украйна, той смята, че това не бива да бъде с оглед на конюктурни съображения, защото Драган Цанков е заслужила историческа фигура. "Украйна печели информационната война, 95% от информацията идва от техни източници", коментира проф. Илчев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.