Общинарите ще гласуват по предложението алеяда до руското посолство да бъде наречена „Героите на Украйна”

Столичният общински съвет обсъжда алея до руското посолство да бъде кръстена с името „Героите на Украйна”. Има идея и градинка в близост до посолството да носи името „Борис Немцов”.

В началото на заседанието общинските съветници бяха посрещнати от протест на партия „Мир”. Организаторите на демонстрацията смятат, че с това предложение се вкарва излишно напрежение в обществото. 

С това предложение обаче държавата ни става част от глобалната инициатива и застава до страни като Великобритания, Чехия, в които вече е решено пространства в близост до руските посолства да бъдат кръстени в подкрепа на Украйна.

Дали подобна стъпка ще бъде предприета в София, предстои да стане ясно. Някои съветници вече се обявиха против.

„Имаше много идеи за преименуване на илици, булеварди. От гледна точка на нашата наредба то това не е възможно - да се отдели улица или булевард. От друга гледна точка да променим името на улицата на български художник  „Никола Мирчев”, е нередно. Търсехме място, което да е близо до Руското посолство, за да покажем този жест. Не е въпрос в мащаби, а е въпрос в символа - какво подкрепяме”, заяви Малина Едрева, общински съветник от ГЕРБ.

„Първо това е една зелена ивица, после - това пространство се ползва от хората в квартала за разхождане на кучета и котки. Ако колегите искат да направят наистина символен жест, има много други места, на които може да се случи това, в противен случай това е поредната провокация на ниво русофили и русофоби в нашето общество”, заяви Калоян Паргов от БСП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.