По думите му изсичането на предвиденото количество дърва не е безразборно

"Изсичането на предвиденото количество дърва не е безразборно. Потреблението няма да се засили, нито да се получат катаклизми в българската природа. Няма опасност за българските гори. Те произвеждат 15 млн. куб. метра дървесина, от тях се използват милион, милион и половина". Това заяви за "Денят на живо" проф. Иван Илиев, ректор на Лесотехническия университет.

Той честити и Седмицата на гората, която се чества от 97 години. "34% от България е гориста. Половината са включени в "Натура 2000", обясни той. И допълни, че не може да се сече повече от предвиденото.

"Горите винаги са страдали от заболявания и засушавания. Изчезване едва ли може да се очаква от климатичните промени в скоро време. Ще продължаваме да съхраняваме горите си", категоричен е проф. Илиев. 

Нинова: Цените на дървата за отопление падат

Лесотехническият университет ще залесява за пореден път в село Бързия. "Гората не бива да бъде превръщана в музей. Не бива да ликвидираме дърводобивната си промишленост", коментира ректорът. 

По темата с окрупняването на висши училища той счита, че са неразбираеми мотивът и основните цели. "Така ВУЗ-овете ще станат неразпознаваеми. Общите събрания на университетите решават дали да се сдружават с други такива", разясни професорът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.