ЕК очакваше да не се справим с предизвикателството за декарбонизация, добави депутатът

България вече е изпълнила голяма част от целите, заложени в Плана за възстановяване за първите месеци на годината. Това каза в ефира на „Денят на живо” по NOVANEWS депутатът от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев. По думите му на всеки шест месеца страната ни ще оповестява на ЕС за изпълнените реформи.

„До средата на тази година трябва да изпълним над 30 реформи. 2/3 от тях вече са изпълнение, като остават около 6-7, които да завършим. В Плана за възстановяване общо има около 300 цели. Неизпълнението на определени цели не компрометира целия проект и не трябва да връщаме нищо. Страната ни получава пари само за постигнати резултати. ЕК ще установи дали заложените цели са изпълнени и в рамките на месец ги одобрява и отпуска средства към страната ни.Има синхрон между плана и бюджета. Има заделени пари от бюджета, които да дадат тласък на реформите”, обясни той.

Фон дер Лайен: ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България

Планът за възстановяване има претенцията да бъде един от най-зелените, което е изключително постижение за България, каза още депутатът. Той обясни и заложения план за закупуването на батерии.

„В проекта не е заложено изграждането на завод. Ако такъв се изгради, той трябва да мине през целия процес по ОВОС, но няма такива планове. Проектът за батерии предвижда, че ние можем да закупим батериите, като целта е да се намери някой, който да осигурява цялостната им поддръжка. Само четири държави има това, заложени в плана си. Идеята за батериите ни позволява да запазим ТЕЦ-овете си. Това е голяма победа. ЕК очакваше, че няма да се справим с голямото предизвикателство за декарбонизация", уточни Митев. 

Петков: Планът за възстановяване ще финансира промяната в България

Искрен Митев беше категоричен, че няма планове за изграждането на държавен телеком.

„Това е фалшива новина, идваща от неразбиране. По стария план беше заложено да се изградят високоскоростни трасета, по които да минават 5G мрежите. Ние пренасочихме тези пари- около 200 милиона, към 350 хиляди граждани, които нямат изградена никаква интернет структура. Това не е телеком. Това са частни оператори, които ще използват тази инфраструктура”, коментира още депутатът.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.