Това е животът, който Нина и над 100 000 души водят вече повече от месец

Живот в мазе. Почти без храна и вода, на минусови температури, докато навън падат бомби. Това е животът, който Нина и над 100 000 души водят вече повече от месец. 

Нина пристига от Киев още в началото на войната. С 10-годишния си син и тяхната котка. Благодарение на близък приятел, се качват в автобусите осигурени от българското посолство. Решението да тръгне, взима за половин час. Събира багажа си, но оставя сърцето си. Не в Киев, а в родния й град-  Мариупол.

Майка й, брат й, съпругата му и трите им деца. Нина говори за тях. 

“Защото виждам какво се случва там. Ужасяващо е.  Моля се поне да имат храна”, споделя през сълзи Нина, която от 2-ри март няма връзка със своите близки.

КАРТАТА НА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ: Боеве има основно в Източна Украйна

“До 17 март нямаше никакъв знак от тях. На 17-ти се проведе един от кръговете на преговори между двете страни и бомбардировките намаляха. Тогава семейството ми използвали момента и успели да избягат в покрайнините на града. По-далеч не посмели, било прекалено опасно. Там също нямало ток и отопление, но поне било малко по-спокойно. Тогава се свързаха с мен и ми разказаха, че изминалите 15 дни всъщност са ги прекарали в мазе. Защото бомбардировките и обстрелът не са прекъсвали дори за миг”, разказа още жената. 

“Нямало храна, нямало вода, нямало нищо. Всички магазини били опразнени отдавна, но запасите стигнали за около 2 седмици. Палели огън да се стоплят и да топят сняг, за да имат вода. Ако някой от съседите открие някаква храна, се събирали заедно, за да я делят на малки парчета, да могат повече хора хапнат нещо. Знам, че района, в който се намира родния ми дом, е унищожен. Може би той също е сринат. По улиците има тела, които просто си лежат така, защото няма как да бъдат погребани. Има и тела на деца”, казва Нина. 

26 тела са открити под рухнали сгради в украинския град Бородянка

Докато се укривал в бомбоубужище, издъхнал и чичо й. Каква е причината за смъртта му, Нина не знае. Не може да се свърже с братовчедите си. Знае обаче, че той също не е погребан.

“Две наши познати изчезнали. Близките им ги търсили с дни. Накрая били открити. С разкъсани дрехи, най-вероятно изнасилени, с белези от побой върху лицата. Стреляли по хора, стреляли по автомобили, взривявали автомобили! Няма как да избягаш. Хората там са в капан, в бомбоубежищата! Можеш да рискуваш, но не и ако имаш възрастни или трудноподвижни родители или роднини. Няма как да ги оставиш и да тръгнеш, много хора са в тази ситуация”, казва още Нина. 

За последно тя разговаря с брат си преди седмица. Споделя й, че в района, в който се намират, руски войници започват да се настаняват в къщите около тях. И че може би ще опитат да потърсят нов подслон. Оттогава връзка със семейството си Нина отново няма.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.