Сепаратистите от Донецк и Луганск очевидно целят да разширят контрола си на запад

Не може да се каже, че някъде в Украйна е спокойно. Боеве има основно в източната част на страната, а целта на сепаратистите от Донецк и Луганск очевидно е да разширят контрола си на запад. Това каза международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев в студиото на „Здравей, България”.  Наблюдава се засилена евакуация на украински граждани от източната част на Украйна към западните покрайнини. Има данни, че този конфликт ще продължи още дълго, смятат експерти.

26 тела са открити под рухнали сгради в украинския град Бородянка

Междувременно френският президент Еманюел Макрон нарече „цинизъм” държанието на руския си колега Владимир Путин, визирайки отказа му да осигури евакуацията на жители на почти унищожения Мариупол. Инициативата беше съвместна на Франция, Турция и Гърция, но се провали именно заради отказ от страна на Русия. Около 40 000 жители на Мариупол са били депортирани към безлюдни региони на Русия, сочат последните данни.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.