По думите му ще се търсят втора употреба Ф-16

"България е най-големият производител на муниции "Съветски стандарт" в Източна Европа след Русия. Руските канали на влияние правят всичко възможно България да не влезе в ролята на голям износител на муниции към Украйна". Това заяви за "Денят на живо" анализаторът от "Център за изследване на демокрацията" Тихомир Безлов.

По думите му е важно дългосрочно как ще бъдем третирани - ако е като страната, която се държи като Унгария - ще понесем ресурсни щети. "Безспорен е сблъсъкът в коалицията по линията за управител на БНБ и за военната помощ към Украйна. Отиването на нови избори ще донесе загуби на всички участници в коалицията", отбеляза експертът.

Според него най-сериозният проблем е комуникацията с ЕЦБ и липсата на предложения от българска страна. "Русия не иска да спре газа и няма да го спре", смята той. По темата със закупуването на нови изтребители той счита, че проблемът е високата цена. "Експертите тябва да преценят каква е добавената стойност на нови самолети спрямо стари изтребители. Предполагам, че ще се търсят втора употреба Ф-16", посочи Безлов.

По казуса със Северна Македония той подчерта, че рискът за премиера Петков от електорални щети е много висок при бърз старт на преговорите на РСМ за еврочленство. "Договореност ще може да се постигне само с помощта на опозицията", коментира Безлов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.