Средствата идват най-рано в края на лятото

 България ще има право на два транша годишно след одобрението на Плана за възстановяване и устойчивост. Той вече беше приет от Европейската комисия. Предстои окончателното му гласуване и от съвета на Европейския съюз. Така вероятно средствата по него ще могат да дойдат най-рано в края на лятото.

България е 23-ата страна в Европейския съюз с одобрен план. Въпреки това предстоят още крачки, докато парите стигнат до нас. На първо място трябва и Съветът на Европейския съюз да го одобри, което е формален акт. Това отнема около месец, така че вероятно в начало на май ще имаме изцяло зелена светлина за плана. България има право на 2 плащания годишно. Вече е април и затова се очаква тази година да поискаме един транш - края на второто или третото тримесечие в размер на над два и половина милиарда лева.

Страната ни ще получи общо над 12 и половина  милиарда лева по плана. Срокът за използването на средствата е до 2026 година.

„Всяка държава членка има право на две искания за плащания на година. Обикновено това става в първото и третото тримесечие, вече първата година силно зависи от това кога плана е одобрен. Но в следващите години най-вероятно и България ще влезе в този ритъм”, каза Цветан Кюланов, ръководител на представителството на Европейската комисия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.