Ще се търси сближаване на позициите по Плана за възстановяване и развитие

"Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев разбира нашите опасения и той изрази желание да продължим работата съвместно, но това ще коства време. Предстои много тежка работа, за да се види къде има покритие на мрежите, къде има дублиране, за да няма изразходване на средства нецелесъобразно и да може практически да се използват най-ефективно средствата, които ще бъдат предоставяни", това каза в "Денят на живо" по NOVA NEWS Андреана Атанасова, председател на УС на Алианс на технологичните индустрии.

"В рамките на три месеца проектът за Плана за възстановяване беше концептуално променен. Предходният вариант имаше за цел да насърчи инвестициите в частните мрежи, а настоящия има за цел по-скоро разгръщане на държавната мрежа, свързване на общини и общински центрове и развитие на мрежите в слабонаселени места", разясни тя несъгласието на експертите с промените.

"По-голямата част от средствата, които бяха предвидени за 5G коридорите се пренасочват към разгръщане на географското покритие на държавната мрежа", каза още Атанасова.

Тя заяви, че всеки План за възстановяване може да се промеян два пъти годишно, съгласно регламента, а от държавата зависи как ще оправдае промените.

Според проверка на Алианса на технологичните индустрии няма населено място в България, което да няма никакво покритие за интернет, а ако има те са много малко. 

"Не става дума само за автономно придвижващите се автомобили, 5G мрежата по магистралите се отнася към степента на сигурност на движението, управление на трафика, интелигентни транспортни системи. 5G не е насочено към крайния индивидуален потребитал, а към индустриите. Това е съвсем друг вид свързаност, която цели не директно да облагодетелстване на потребителя, а индиректно, посредством облекчаване начина му на живог", 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.