Съпругът ми е в Украйна – само аз и децата ми избягахме, имахме 15 минути да си опаковаме багажа, споделя тя

За бягството си от войната и за музиката в контекста на конфликта - в „Твоят ден“ специално интервю на победителката в "Евровизия" през 2016 година - украинката Джамала.

Здравей, Джамала! Благодаря, че откликна на поканата ни. През 2016 година ти и твоята песен със заглавие "1944" получихте подкрепата на целия свят и спечелихте "Евровизия". Какви реакции предизвиква войната в Украйна при срещата ти с публиката днес?

Усещам подкрепата на цяла Европа.  Днес тази песен не за моята лична история – тя е за хиляди провалени животи в Украйна. Днес на концертите си в Ирландия, Литва, Южна Кореа, Великобритания представям песента си, за да наберем средства в подкрепа на Украйна. До момента успяваме да съберем над 84 милиона евро. Това е огромна подкрепа за Украйна.

Каква е твоята личната история свързана с песента?

Песента беше създадена през 2015 година много преди руската инвазия в Украйна. "1944" е история за моята прапрабаба. Тя беше депортирана от Крим през 1944. Песента не е прогноза за събитията.

Към днешна дата обаче песента звучи много по-актуално?

Никой не е научил урока от историята след Втората световна война, след многото депортации. Днес всички сме свидетели на военно престъпление и то се случват като по учебник – убиват, изнасилват, унищожават и най-важното лъжат и отричат. Колкото по-невероятни лъжи - толкова по-добре.  До последно не можех да повярвам, че нещо подобно може да се случи през 21 век в Европа - пред очите на целия свят. Наистина е тъжно. 

Русия определя ситуацията като военна операция, светът като война. Беше ли очаквана тази инвазия?

Вие използва думата война, но това не е война – това е геноцид срещу украинското население. Вижте какво става в Буча, в Мариупол. Според кмета на Мариупол 10 хил. души са убити. В Буча повече от 400 тела са били намерени. Всекидневно има масови убийства – изнасилвани са жени и деца – екзекуции, разрушена е и инфраструктурата. Това са престъпления, които може да види целия свят.  Чували сме за такава възможна атака. Но беше абсолютно ужасно. Сега при атаката в 21 век в най-голямата държава в Европа целият свят я наблюдава и тази година говореше за война още от ноември, но никой не можеше да си представи, че такова нещо може да се случи в средата на Европа.

Как обяснявате на вашите децата случващото се?

По-големият ми син е на 4 – задава много въпроси – кога ще може да се върнем у дома, кога ще видим татко, къде са нашите играчки. Oпитвам се да им обясня какво се случва. Опитвам се да бъда искрена. Знам, че ситуацията е стресираща за тях.

Къде всъщност се намирате в момента?

В момента съм в Тбилиси - грузинците много подкрепят Украйна. Миналия ден организирах огромен благотворителен концерт. Децата ми са в Истанбул и сега се опитвам да изградя новия си живот в Истанбул.

Как успяхте да напуснете Украйна?

Съпругът ми е в Украйна – само аз и децата ми избягахме. Всички мои роднини са там. Имахме 15 минути да си опаковаме багажа. Грабнах всички документи, облякох децата, взех техните най-топли дрехи и грабнах кучето. Насочихме се към румънската граница - там приятелят на сестра ми ни взеха и тръгнахме за Истанбул през България. Пътуването продължи 4 дни. Това беше най-трудното пътуване в живота ми - след като се сбогувах със съпруга ми на границата.Всъщност дори не съм си представяла, че първото ми посещение в България ще бъде такова. В България ни дадоха храна и беше много вкусна - така че благодаря ви!

 

 

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.