Около 50% от дамите с това заболяване имат кръвоизливи

Световният ден на хемофилията се отбелязва всяка година на 17 април. Какво трябва да знаем за заболяването, което наричат "болестта на кралете" или на "рядката кръв" обяснява д-р Атанас Банчев от СБАЛДОХЗ-София.

Той е специалист по хемостазиология, която се занимава с прекомерното кървене и прекалено съсирване. "При хората с хемофилия кървенето започва при всеки друг, но не спира за толкова време, колкото при другите. Липсва белтък, който спира теча на кръвта.  Причината е ген, който го предава. При мъжете се изявява с пълните си симптоми, докато при жените може и да остане неразпознато", разкри той. И допълни, че около 50% от дамите с това заболяване имат кръвоизливи.

"Хемофилията лесно се разпознава, кървенето става най-често в ставите. Под тежеста на тялото настъпват спонтанни кръвоизливи, характеризират се с оток и нарастване на големината на ставата. На много ранна възраст настъпват сериозни ставни усложнения, ако не се лекува", посочи д-р Банчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.