Решенията са върнати на Столичния общински съвет

Областният управител на София Иван Кючуков върна решения  на Столичния общински съвет за наименуване озелененото пространство между   бул. „Драган Цанков”, ул. „Незабравка“ и ул. “Никола Мирчев” в район „Изгрев“ с името алея „Героите на Украйна", както и наименуване на озеленено пространство между  бул. ‘‘Драган Цанков”, ул. „Латинка“, ул. „Константин Щъркелов“ и ул. „Фредерик Жолио Кюри“ с името площад „Борис Немцов“.

„ГЕРОИТЕ НА УКРАЙНА": Ще получи ли това име алея до руското посолство?

Повече от 10 дни отне на областния управител Иван Кючуков да вземе крайното решение дали общински площи да носят имена в подкрепа на Украйна.

“След задълбочено изследване на законите, моите юристи взеха решение и сме написали точките, според които решението е незаконосъобразно. Тоест ние се водим от едно нещо - това е Конституцията на България и законите”, обясни областният управител на София- град Иван Кючуков.

Преди да гласуват решенията, общинските съветници е трябвало да изпратят обосновани становища и съгласувания, смята Кючуков.

“Въпросното наименование “Героите на Украйна” е в разрез с някои разпоредби за именуването, такива места се наименуват с имена на личности, допринесли за историята на България. А тук такова нещо няма”, обоснова решението си областният управител. 

Вносители на предложението са  “Демократична България”, които са част от управляващата коалиция, и ГЕРБ, които останаха изненадани от крайното решение.

“За съжаление областният управител се държи като филиал на руското посолство. Неговата реакция и мотивите, които е предложил, показват ясна съпричастност с политиката на Путин в Украйна”, заяви общинският съветник от ГЕРБ Борислав Борисов. 

„ГЕРОИТЕ НА УКРАЙНА": Ще получи ли това име алея до руското посолство?

Още на обсъжданията от БСП обявиха, че ще обжалват решенията. С позиция във Facebook социалистите приветстваха становището на областната управа. Сега следва преразглеждане на решенията в общинския съвет и ново гласуване. 

“Следващият ход е, ако ние не сме съгласни с решението - да заведем дело в съда”, заяви Иван Кючуков.

Обласнтият управител обяви още, че е получил заплахи след оповестеното решение, сигнал, за които вече е изпратил до полицията.

Решение за издигане знамето на Украйна на административната сграда на Столична община до прекратяване на войната също беше върнато на СОС.

Като "разумна и национално отговорна" обяви позицията на областния управител на София да върне за ново обсъждане трите решения на СОС в подкрепа на Украйна председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.