Решението на Столичния общински съвет предизвика разнопосочни реакции.

Решението на Столичния общински съвет алеята до руското посолството да се казва „Героите на Украйна" предизвика разнопосочни реакции.

„Ние живеем в България и смятам, че който иска да дойде тук, е добре дошъл - да се съобрази с нашите условия, принципи и закони. Но защо правим това? На кого правим поклон в случая?”, коментира Юлия Панева.

"За" и "против" именуването на улици и пространства от съпричастност с Украйна

„Много сме свързани с Русия, но в последно време май трябва да се разграничим. Това е грозната истина”, каза Иван Стойнов.

„Това е парадоксално. Това е ограда на посолство. То ще съществува и след войната. Това е непрестижно. Тук хората си извеждат кучета”, посочи Барбара Григорова.

С видеообръщение руският посланик Елеонора Митрофанова у нас осъди решението. „Ако пък на жителите на българската столица им предлагат да се разхождат недалеч от улица, наречена с името на последователи на помагача на Хитлер – Бандера, руската страна има пълно морално право да изрази решителен протест във връзка със стремежа на официална София да се солидаризира с нациския режим в Киев. Моля, решете вече този фундаментален въпрос”, заяви тя.

Кръщават алея и градинка до руското посолство „Героите на Украйна” и „Борис Немцов”

А от БСП обявиха, че ще обжалват. „Напънала се планината и родила мишка. Искам да поздравя колегата за грандиозната победа да кръстят с това гръмко име една кучешка тоалетна пред руското посолство”, каза Иван Виденов - общински съветник от БСП.

„Това беше най-бързият начин да покажем своята подкрепа към народа на Украйна”, посочи Михаил Паргов - общински съветник от „Демократична България”.

Решението ще влезе в сила след 7 дни, ако областният управител не го върне.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.