То предлага кутии с вкусни изненади

Мобилно приложение спасява храна от изхвърляне и позволява на клиентите да си купят кутия-изненада на по-ниска цена.

Чавдар Тодоров е собственик на сладкарница в София. Започва своя бизнес в разгара на пандемията. „Търсихме някакъв вариант как да управляваме стоката, която ни остава след продажба и съответно е с къс срок на годност”, каза той.

Така става един от първите партньори на ново мобилно приложение за кутии с храна-изненада. „В общи линии, ние на ден може би „спасяваме” десетина парчета торта чрез това приложение. Това не е малко предвид факта, че ние сме и много малък бизнес”, уточни Чавдар.

Той споделя, че клиентите на приложението са най-често млади хора, които не се страхуват да експериментират с торта-изненада. „Първото нещо, което правят, тъй като кутиите са картонени, не се вижда какво има вътре, да отворят кутията и да погледнат парчето торта. И винаги са усмихнати”, добави Чавдар.

Джейн Димитрова и Велин Керков основават приложението преди по-малко от година. Тяхната мисия е да намалят хранителното разхищение.

„През нашето приложение крайният потребител може да „спаси” тази храна, като я купи с голяма отстъпка от 40-50% и я вземе на място от обекта”, подчерта Джейн.

„Това е направено и за улеснение на самите обекти и също донася допълнителна стойност на крайните потребители, които пробват нещо ново и различно”, уточни Велин.

В световен мащаб близо една трета от произведената храна се изхвърля. Една кутия може да намали и въглеродния ни отпечатък.

„За производството на храната, която ядем всеки ден, се изразходват ресурси - вода, електричество и транспорт. Когато бъдат измерени цялостно, стигат до два килограма и половина въглероден двуокис”, обясни Керков.

За основателите борбата за „спасяване” на храна е лична мисия.

„Аз обожавам храната, постоянно си похапвам и много ме е яд, когато се изхвърля годна храна. По този начин помагаме на бизнесите и на потребителите да „спасяват” храна, допълва Джейн.

„Веднага усещам обратната връзка от крайния потребител. Тя е изключително позитивна”, споделя Велин.

Приложението вече предлага избор от около 200 заведения и магазини в 11 града в България.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.