Експертното мнение на финансновите анализатори Иван Стойков и Кольо Парамов

"Оценката на правителството за справянето с инфлацията е слаб (2)", категоричен бе в „Твоят ден“ по NOVA NEWS финансовият експерт Кольо Парамов.

Според него парите в момента не стигат на управлението, защото не са си направили сметка за първото тримесечие, нито за второто.

"Сега може да се седне с финансовия министър и да бъде убеден да не задълбава кризата с харчене на пари, които са във фондовете, защото до 1 юли ще бъдат без никакви налични средства", каза още Парамов.

По отношение на взимането на кредити от граждани и фирми експертът заяви, че ако един човек няма достатъчно доходи, не е удачно да взима такива.

За него българските банки са стижили максимално лихвения процент, само за да има оборот, но растат необслужваните кредити.

Парамов прогнозира, че тенденцията ще се обърне и лихвите ще започнат да растат.

"В западните държави хората държат пари в инвестиционни фондове, у нас доходната политика е сгрешена, зависимостта от българската олигархгия е тежка, за средния българин най-успешно е да държи средствата си в банка, това ще се промени, когато се промени възрастта на вложителитге, след десетина години нещата ще си дойдат на място, ще има инвестирани пари, не само сложени в банка", убеден е Кольо Парамов.

За финансовия анализатор Иван Стойков, ако има повишение на лихвените нива, то няма да е заради необслужвани кредити.

"Очакванията са да се повишат лихвените нива, защото в момента са ниско ниво", смята той.

Иван Стойков потвърди, че у нас депозитите нарастват, което показва, че интерес към банковата система като локиране на средства остава, макар че печалба от това няма.

"Хората трябва да инвестират, тези които са готови, обаче, да поемат риск.  Инвестицията трябва да носи доходност поне 10% в тази инфлационна ситуация", даде съвет експертът.

Стойков подчерта, че най-подходящи са инвестициите във финансовите пазари или в имот.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.