По думите на лидера на партията инфлацията у нас е 2 пъти по-голяма, отколкото в еврозоната

„Цялата енергетика на България е дадена на офшорни компании". Това заявиха от ГЕРБ по време на извънреден брифинг на партията във вторник. Коментарът им дойде по повод меморандума, подписан от кабинета "Петков" преди седмици с компанията Gemcorp за инвестиции в енергетиката "на стойност около 1 млрд. долара".

За меморандума с Gemcorp

„Свидетели сме на поредица от лъжи от премиера Петков по отношение на компанията Gemcorp от самото начало. Първата лъжа започва още в деня на подписване на меморандума. Излъгаха ни за компанията и това може да го видите на официалната страница на Министерството на енергетиката. Оказа се, че са подписали с офшорка, регистрирана през 2016 г. в Джърси. Тя пък е свързана с офшорки на Кайманите и Женева. Обвързваме нашата енергетика с капитали с неизвестен произход”, обясни Десислава Трифонова. 

По думите й дейността на Gemcorp не е свързана с енергетика. Тя се занимава с търговия на диаманти.

Меморандумът регламентира сътрудничеството между страните относно „планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика“, гласеше съобщение от Министерството на енергетиката, изпратено след подписването на споразумението. 

 

 

След това вицепремиерът Асен Василев заяви, че британската компания Gemcorp е "дошла с колеги от американското посолство". От дипломатическата мисия на САЩ обаче отрекоха това да е истина. В интервю за NOVA посланик Херо Мустафа заяви: "Ние не сме се застъпвали за Gemcorp, тя не е американска компания. От правна гледна точка не можем. Ние виждаме много компании от цяла Европа, от цял свят, които имат интерес да работят в България. Но това е частният сектор. Посолствата на нашето правителство не участват във всяко едно споразумение с частния сектор. Мисля, че Василев вероятно се среща с множество компании и е ангажиран с множество въпроси, но впоследствие изяснихме недоразумението. И те заявиха публично, ние заявихме публично, че не сме присъствали на подписването на меморандума за разбирателство".

По време на брифинга коментар направи и Делян Добрев. 

„Както г-н Борисов каза - цялата българска енергетика е дадена на две офшорки. Всъщност, според това споразумение, не можем да мръднем, без да питаме офшорните компании. В него пише, че страните се разбират да съфинансират дейности”, заяви той, като даде пример за съфинансиране на проекти в „Марица Изток", където земята е държавна, както и в интерконектора с Гърция.

„Колкото повече се чете този меморандум, толкова повече започва да прилича на стара апокрифна книга. Тук само на пръв поглед става въпрос за инвестиции, като се зачетем виждаме, че става дума за достъп до активи – общински и държавни”, обясни Томислав Дончев.

За работата на кабинета "Петков"

„Това правителство е цар на разточителството на фона на недоволно население заради инфлацията. Не е новина, че ще плащаме лихви. Сега се готвят да вземат 1 милиард евро от външните пазари. Не разбирате ли, че тези хора ви ограбват и когато си тръгнат, няма кой да ви помогне? Трябва национално съгласие и президентът Радев има водеща роля, за да се измъкнем от ситуацията, в която сме”, поясни Борисов.

На въпрос дали от ГЕРБ ще внесат вот на недоверие, Борисов заяви следното:

„Вотът на доверие или на недоверие го дава българският народ. Вече няма обаче човек, който да харесва управлението. Няма някой, който да не се е опарил с цената на газа, тока и горивото. Скандалите са им само за постове“, каза той.

„Докато не видя Петков навън, няма разговор. Ние сме опозиция. Те са пагубни, докато стоят на власт“, смята Борисов.

На избори според ГЕРБ било най-добре да се гласува и с машина, и на хартия.

За отхвърлянето на кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ

„Жал ми е за Каримански, той беше в пъти по-подготвен от Гюров“, каза Борисов. По думите му ПП са издигнали кандидат, който не бил за тази работа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.