На студентите, приети в български висши училища, ще бъде предоставена еднократна помощ в размер на 300 лв.

България планира да въведе пакет от мерки за подкрепа на учениците от Украйна. Тази позиция, изразена на извънредна видеоконференция на образователните министри от ЕС, бе одобрена от правителството. Над 60 000 са бежанците в нашата страна. Голяма част от тях са деца.

МОН е създало организация за бързо приемане и обработка на заявленията за постъпване на украински ученици в българската образователна система. Публикувана е специална брошура на български и украински език, която информира родителите на децата, търсещи закрила за възможностите за прием в български детски градини и училища, както и за осигурените допълнително обучение по български език и психологическа подкрепа.

Училище в София прие 150 украински деца, нуждае се от помощ за изхранването им

Търсят се възможности намиращите се заради войната учени от Украйна да започнат работа в български висши училища и научни организации.

На украинските студенти от български произход, приети в български държавни висши училища у нас, ще бъде предоставена еднократна помощ в размер на 300 лв.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.