В „Темата на NOVA” тази седмица разказва Анна Ангелова

Благодатният огън слезе над гроба Господен в Йерусалим, но тази година там нямаше представител на Българската православна църква. Все пак вярващите в страната не останаха без светинята. Благодатният огън, донесен миналата година от врачанския митрополит Григорий, е бил съхранен цяла година и беше раздаден на свещенослужители, които го занесоха в енориите си, за да могат всички миряни да запалят своите свещи от него. Къде и как се съхранява Благодатният огън у нас и носи ли в себе си силата Божия година по-късно след като е донесен?

По думите на врачански митрополит Григорий, който миналата година го донесе от Йерусалим, Огънят е същият и носи благодат.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

„Съхраняването изисква грижа и внимание – няколко кандила са запалени и се поддържат денонощно”, обясни врачанският митрополит и призова въпреки войната, пандемията и кризата да се прегърнем и наречем „братя” заради Христовото възкресение.

Как се пази вярата в условията на пандемия, в „Темата на NOVA” тази седмица разказва Анна Ангелова.

 

 

Отворени, но пустеещи. 2020 година остана паметна в най-новата ни история. Според Ловчанския митрополит Гавриил в храма не може да се предаде зараза.

„Преди Цветница и Великден навсякъде ни атакуваха, че ако не се затворят църквите – там щели да изнасят след това мъртъвци. Това е маловерие и неверие”, смята отецът. Домашната икона, телевизорът и екранът на мобилния телефон се оказаха не алтернатива, а единственият начин за целия православен свят да опази вярата.

Българската общност в Чикаго посрещна Възкресение Христово

„Свещенослужителите ни не оставиха своето паство и използваха социалните мрежи, служейки Света литургия сами с певец. Много е трудно, когато служиш в празен храм”, казва Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний

„Аз считам, че Великден през тази година, след 2 години пандемия и по време на война, ще бъде най-разбираем празник, най-ясен, най-силен, именно с проповед на надеждата от гроба на възкръсналия Христос”, каза отец Василий Шаган от храм "Св. Николай Чудотворец", гр. Варна.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.