Според нея абсолютно неготови сме да интерпретираме войната

"Страшно е когато се заговори публично за актьорските заплати, защото те не искат да нарушат достойнството си пред публика, говорейки за делнични неща. Да ни спестят унижението да говорим за заплати, да не ни делят от образованието. Атанасов е много далеч от хората на културата, той не знае какви са важните им проблеми, не се е срещнал с достатъчно много хора. Хората на културата изглежда имат самочувствие, но са лесни за смачкване". Това каза за "Денят на живо" режисьорът Бина Харалампиева. 

Тя не пожела да коментира селфи видеото на министъра на културата. "Театърът е мястото, където всички различни хора в България се събират и действат заедно. Много си приличаме, а се караме за всичко. Приличаме на лаещи едни срещу други кучета. Симбиозата между публика и артисти е велико нещо и ни събира. Налага се да направим нещо хубаво в тази държава. Трябва да живеем в момент на щафета, не да отричаме хубавото, което сме направили. 
Когато отвориха театрите хората се втурнаха, те имат нужда да живеят заедно. Различни сме, но душевността ни събира, да субсидираме нещата, които ни събират", призова Харалампиева. 

Неда Антонова: Смирението е израз на душевна величина

Според нея абсолютно неготови сме да интерпретираме войната. "Човек не бива да обича властта, тя не е за обич.  Притеснително е, че свикваме със съобщенията на войната, нещастието и разрушените сгради. Изпитвам ужас, че непрекъснато близо до нас се случват такива неща, а ние си живеем спокойно. Имаше срам и чувство за вина у нас, че сме добре, събудили сме се спокойно. Това са изпитания, които сме си заслужили. По време на война светът е черно-бял, няма полутонове. В изкуството обаче чистите цветове не са така важни, колкото полутоновете", смята режисьорът. 

Самата тя обича да се предизвиква, да изследва нови неща, да поведе актьорите в нещо любопитно и за тях. Затова режисира пиеса по книгата "Тютюн" и постановка по романа на Вазов "Нова земя".

"Пиесата показва, че времето сякаш не е минало, сякаш водим същите битки. Звучи съвременно. Винаги сме били разделени, но като цяло хората обичат чистите личности, романтиците, които са готови да направят всичко за тях", обясни Харалампиева.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.