Те бяха задържани при акция на федералната полиция и след това освободени

Над 35 български шофьори на тирове бяха задържани при акция на федералната полиция и прокуратурата в Белгия. 

След продължителни разпити, навръх Великден, нашите сънародници вече са на свобода, но не могат да се приберат в страната. 

Разследването е за социален дъмпинг, експлоатация и измама, а шефът на шофьорите остава в ареста. 

Неделя, навръх Великден. Българските шофьори са на работа в североизточна Белгия, когато при масирана акция ги свалят от камионите и ги отвеждат в полицейски участък. Разпитите продължават един ден.

Днес те вече са на свобода. Голяма част от тях обаче нямат пари и с какво да се приберат. Не искат да говорят за акцията, за да нямат проблеми с шефовете си. Твърдят обаче, че им дължат по две заплати и настояват да ги получат. 

Те са си изработили различни суми, но са средно между 2500 и 5000 евро на човек за 2 месеца. 

При шофьорите беше евродепутатът Андрей Новаков. 

"Това, което знам от самите шофьори, е, че обвиненията са за дъмпинг. Компанията е регистрирана в България с български осигуровки и с български заплати, а въобще не се прибират в страната, по-скоро работят само тук в Белгия и в Холандия, Франция", каза евродепутатът Андрей Новаков.

Според Новаков Българската държава не оказва помощ на шофьорите. От външното ни министерство отговориха за NOVA, че знаят за ситуацията, но никой от сънароднизите ни не е търсил дипломатическите ни представителства в Белгия за съдействие.

Колкото до самото разследване, то е срещу самата фирмата, в която шофьорите работят – "Кумас Транс".

Собствениците ѝ са граждани на Белгия, но дружеството е със седалище в Търговище. На адреса не намерихме никого, но успяхме да разговаряме по телефон със служители на фирмата 

Според тях всичко е наред засега, работи се по въпроса и шофьорите са добре.

Представител на фирмата 

"Всички са си взели личните вещи. Бяха помолени да освободят превозните средства, но повече от това не мога да ви кажа, съжалявам", заяви представител на фирмата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.