"Предприети са всички мерки, за да се подсигурят количествата на газ у нас", каза още той

"Проверява се дали има реално спиране на доставките на руски газ за България. Ще дадем повече информация след заседанието на Министерския съвет. Ако има намаляване на количествата, ще ви информираме". Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

"Предприети са всички мерки, за да се подсигурят количествата на газ у нас. Към момента всички доставки са гарантирани за минимум месец напред. Това не означава, че след това ще имаме проблеми с оглед на последната ситуация", каза още той.

„Булгартрансгаз”: На този етап доставките на руски газ за България не са прекъсвани

„На 1 април е получено писмо от „Газпром Експорт” по повод начина на плащане за руски газ. Дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг са предприели всички необходими мерки, за да се подсигурят количества, включително спиране на добива от „Чирен”, посочи енергийният министър. Газохранилището в Чирен разполага със запаси от 18%. А Александър Николов критикува направеното по газовите връзки от предходната власт.  

„Широкорекламираните проекти в миналото не могат да гарантират доставката на газ, но това не означава, че няма да се справим”, каза той.

Той обясни, че веднага след това, ресорното министерство е изпратило запитвания по договора, а „Газпром” не е отговорило на въпросите му. „На 26 април е получено третото писмо, заявяващо спиране на доставките на газ. Това следва да се потвърди физически до минути, ако е факт”, обяви Николов.

По думите му изводите от ситуацията са няколко. „България е дългогодишен, лоялен и коректен партньор по съществуващия договор. Плащанията по него са уговорени в щатски долари", посочи Александър Николов. 

„Булгаргаз” разполага и към днешна дата с пълен пакет банкови реквизити, доказващи последно плащане през април към „Газпром Експорт” по авансова фактура за настоящия месец. Недоставянето на количества е нарушение на договорите”, каза той.

Русия поднови доставките на газ за Полша

„Очевидно е, че в момента природният газ се използва повече като политическо и икономическо оръжие, а не в правно-търговски отношения. По тях българската страна няма никакви нарушения”, категоричен беше Николов. И добави: „Докато съм министър и отговарям за тази административна структура, България няма да води преговори под натиск и сломена глава. България не се продава и не се поддава на който и да е търговски контрагент”.

На въпрос дали ще спрем транзита към Сърбия и Унгария, министърът отговори: „България  е лоялен партньор и с всички съседни държави. България не е Русия”.

Индиректно Александър Николов посочи, че плащания в рубли няма да има, защото договорът с „Газпром” бил разписан за плащане в щатски долари и България била изрядна с тях.

„Не е проблем отваряне на една или друга сметка. Проблемът е в механизма и контрола от българска страна. Няма да поставим български дружества под какъвто и да е риск”, обясни министърът и допълни, че място за паника няма.

Министърът обясни, че България ще разчита на общи доставки от съседни страни. Към момента не е ясно обаче по кои трасета и какви количества ще могат да се осигурят.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.