Мисията "Крю 4" е четвъртата от 2000 г. насам, с която астронавти на НАСА отиват до станцията с кораб на частната компания

Американската компания SpaceX на Илон Мъск изведе в орбита към Международната космическа станция следващия екипаж на НАСА, съобщи Асошиейтед прес.

Двустепенната ракета Falcon 9 с капсулата "Дракон", в която пътуват четиримата астронавти, бе изстреляна от Космическия център "Кенеди" в 3:52 ч. местно време във Флорида.

Ако всичко върви по план, тримата астронавти на НАСА и италианската им колежка от Европейската космическа агенция ще пътуват до Международната космическа станция малко под 17 часа. На екипажа предстои шестмесечна мисия на борда на МКС.

Мисията "Крю 4" е четвъртата от 2000 година досега, с която астронавти на НАСА отиват до МКС с кораб на частната компания SpaceX.

Командир на мисията е д-р Киел Линдгрен, 49-годишен лекар по образование, прекарал 141 дни в орбита през 2015 г. Той е първият американски астронавт, отгледал растителна храна в орбита.

Пилот на мисията е 47-годишният Боб Хайнс, пилот от военновъздушните сили на САЩ и авиационен инструктор с над 3500 летателни часа на 50 вида летателни апарата.

Геоложката Джесика Уоткинс (33 г.) е част от екипа на НАСА за мисията на ровъра "Кюриосити" на Марс. Тя е първата афроамериканка на дългосрочна мисия на МКС.

В екипажа е и астронавтът на Европейската космическа агенция Саманта Кристофорети, 45-годишна италианка, пилот от военновъздушните сили. За нея това е втора космическа мисия. Тя ще поеме за известен период от време командването на операциите на МКС и ще се превърне в първата европейка, която ще изпълнява тази функция.

Екипажът на "Крю 4" ще се присъедини към 7-членния екипаж на борда на МКС в момента - трима американски астронавти, един астронавт на ЕКА и трима руски космонавти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА