Български оръжия стигат до Украйна през посредници, смята отстраненият директор на "Кинтекс" Александър Михайлов

Български оръжия стигат до Украйна през посредници в Полша и Чехия. Думите са на отстранения директор на "Кинтекс" Александър Михайлов в специално интервю за NOVA. Според него, заради липсата на политическа позиция се ощетява българската икономика, защото печалбата остава в посредниците.

Като възможна причина за уволнението си, директорът на „Кинтекс” заподозря  бъдеща поява на "тайни доставки на оръжия до Украйна".

„Факт е, че заводите назначават непрекъснато работници, работят на три смени, работи се и събота и неделя. Това от началото на войната. Аз не вярвам в съвпадения, не съм толкова наивен. И истината е, че това оръжие сигурно стига до Украйна чрез посредници”, добави Александър Михайлов.

Отстраненият директор на "Кинтекс": България изнася оръжия за Украйна чрез посредници

По думите му - посредниците са в Полша и Чехия. така печалбата остава в тях, а потърпевша е нашата страна.

„В бранша се говори за нови договори в рамките на 2 милиарда лева. Това са десетки и стотици милиони, изгубени за българската икономика, които можеха да бъдат допълнителна печалба за българската фирма, да бъдат обложени с данъци и  да се пълни хазната”, уточни той.

И още - съмнява се двете държави са крайната точка на пратките, защото имат свое производство и няма как да поемат обемите, които се изнасят за тях, твърди Михайлов. Въпросът е коя е крайната точка и възможно ли е държавата ни да не знае?

„Има представители от няколко министерства и специализирани служби, те по своите канали придобиват оперативна информация и със сигурност докладват на министър Нинова”, допълни той.

Министърът на икономиката Корнелия Нинова отказа коментар по обвиненията. Мълчание запазиха и от междуведомствената комисия, отговорна за износа. Всичките договори за оръжия са сключени със страни, членки в европейския съюз и НАТО, обяви премиерът Кирил Петков. 

„Повечето от тези договори, да не се опитва  да се заиграва на тази тема, са от преди войната, това да е ясно. сега се изпълняват част от тези поръчки”, заяви министър-председателят.

Така и не стана ясно стигат ли с посредници доставки до Украйна. А БСП от категоричната си позиция против всякаква военна помощ , вече говорят , че са срещу директния износ на оръжия.

 „Ние наистина сме последователна партия с последователна политика и за нас прекия износ на оръжия е табу. Вие казвате Путин, агресия, смърт, аз казвам оръжия смърт – не на оръжията”, коментира министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Дали ще има единна позиция сред управляващите ще стане ясно на коалиционен съвет след визитата в Киев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.