Следващото плащане трябва да се случи на 25 май

Гърция планира да плати през следващия месец на руския доставчик на газ "Газпром" по начин, който няма да наруши санкциите на Европейския съюз срещу Русия. Това заяви министърът на енергетиката Костас Скрекас.

Гърция, която разчита на руски газ за повече от 30% от годишните си нужди, има договор за доставка с „Газпром”, който изтича през 2026 г., съобщава „Катимерини”.Следващото плащане от страна на основната гръцка газова компания DEPA към "Газпром" за доставките на газ през април трябва да бъде извършено на 25 май, заяви енергийният министър пред гръцкото радио Skai, без да уточнява в каква валута ще бъде извършено плащането. "Ще платим по начин, който няма да наруши санкциите и ще гарантира енергийната сигурност на страната ни", каза Скрекас.

МИ: Над 25 000 предприятия са засегнати от спирането на газа

"Газпром" предложи начин на плащане. Това има правни, финансови и политически аспекти. Ние оценяваме всички тези аспекти", каза той и призова по време на срещата на министрите на енергетиката на ЕС следващата седмица да се постигне съвместен отговор по въпроса.

Според новата руска система за плащане купувачите ще депозират евро или долари по сметка в Газпромбанк, която ще ги конвертира в рубли, ще ги превежда по друга сметка - собственост на чуждестранния купувач, и ще преведе плащането в руска валута на „Газпром”.

Говорителят на гръцкото правителство Янис Ойкономю заяви, че конвертирането на евро в рубли е технически въпрос.

"Плащали сме в евро и ще плащаме в евро. Как те ще бъдат конвертирани в рубли е въпрос, който предстои да бъде изяснен. Вярвам, че процесът ще стане кристално ясен до края на май, когато трябва да извършим плащането към „Газпром", уточни той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС