Те ще обсъдят всички аспекти на кризата с руския газ

Европейският съюз обсъжда обща стратегия за купуване на руски газ. Министрите на енергетиката се събират извънредно в Брюксел. След като доставките за България и Полша бяха спрени, няколко държави поискаха от Европейската комисия да разясни направените предписания.

Министрите ще обсъдят всички аспекти на кризата - промяната в начина на плащане, която иска Русия, опасността от спиране на доставките и алтернативните варианти за природен газ. Няколко държавни компании се опитаха да платят на руснаците в сметки, открити в „Газпромбанк”, но без да отварят и втори в рубли. Доколкото е известно Русия е отказала такова плащане.

 

Франция ще председателства срещата, като тя ще се ръководи от френския енергиен министър. Очаква се да бъдат обсъдени редица теми. Много от държавите членки намират разпоредбите на ЕК за неясни, неточни и объркващи, като поради тази причина не са съгласни с тях.

Въпреки това експерти не очакват много категорични решения след срещата.

Според доклад, само за последните два месеца, страните от ЕС са закупили руска енергия на стойност 44 милиарда евро.

Повече вижте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.