Според политолога с днешното решение за подпомагане на Украйна правителството е доказало, че не умее да взима решения

"Позициите на РС Македония и България се раздалечават и заради експериментите на президента Румен Радев. Агресията, с която говори той е неприемлива, състоянието на сегашните отношения между двете страни е и негова заслуга", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS политологът Антоний Гълъбов.

Според него амбициите на Румен Радев са прекалено големи.

"Той атакува правителството на четиридесетия  му ден, екипът му разбира, че сме на прага на социални протести. Вероятно президентът тайно се надява, че при предсрочни избори той ще назначи по-добър служебен кабинет, който да продължи промяната", смята Гълъбов.

"Коалицията продължава да не работи. Те не могат да взимат решения. В противен случай нямаше да бъдем свидетели на мъчителната редакция на приетото в Народното събрание, от което става ясно, че ще ремонтираме украинска бойна техника. Позицията на БСП натежа заради липсата на култура на диалог в коалицията", отбеляза политологът.

"Решението за подкрепа на Украйна закъсня, то трябваше да бъде взето в първата или втората седмица от началото на военните действия", категоричен е той.

"Напрежението се увеличава с наближаване актуализацията на бюджета, което може да доведе до взрив в управлението", прогнозира Антоний Гълъбов.

За него партиите вече са в предизборен режим.

"Притеснява ме, че българското общество е изправено пред много трудности - намаляващи доходи, инфлация, високи цени на горива, риск от загуба на работа, те усещат агресията в публичното говорене, генерира се напрежение от неспособността да се взимат решения от страна на управляващите. На политиците трябва да им ясно, че публиката в цирка изобщо не се забавлява и само чака да види кой ще падне пръв", каза още Гълъбов.

За новите политически формации на Стефан Янев и Мая Манолова, както и на възможни други, политологът смята, че пред тях има две възможности - да се опитат да се позиционират като алтернатива на сегашното управление, краткосрочна перспектива, и дългосрочната - дадената партия да знае кого представлява, да работи с гражданите, да е в състояние да отстоява интереса им.

"Нямаме нужда повече от алтернативи на алтернативата", подчерта той.

Относно възхода на "Възраждане", Антоний Гълъбов вижда причини в нарастващата тревога в обществото и неубедителното управление.

"Има акустика за начина, по който говори доц. д-р Костадинов. Проблемът не е в тезите, които той отстоява, те се чуват все по-ясно, както в България ясно се чува и руската пропаганда. Трябва да се питаме каква акустика има българското общество, за да могат да се чуват определени идеи, а други да не се чуват", каза още Гълъбов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.