Полковник Иван Алексиев е участвал в контингенти в Камбоджа, Ирак и Афганистан.

Навръх Денят на храбростта и българската армия в "Денят на живо" гостуват героите от военните мисии на България зад граница. Полковник Иван Алексиев е участвал в контингенти в Камбоджа, Ирак и Афганистан.

По думите му военните лекари имат много важна роля. "Поставят се ваксини, когато ходим по екзотични дестинации, където има опасни болести и насекоми. Има и случаи когато ходят редом с ротата, за да оказват незабавна помощ. Бил съм свидетел как наш лекар спаси живот на прострелян войник", спомня си той. И допълва, че новото поколение гледа войната на екран чрез видеоигрите.

 

 

"Физическата подготовка е много важна в армията. Преди 30 години заминах за Камбоджа, първата българска задгранична мисия. Загиналите бяха 10, плюс още 1, когато се върнахме. Голяма част от резервистите отидоха авантюристично. Офицерите бяхме за професионално усъвършенстване, други за пари", разказва той. 

В Пном Пен е изграден храм, наречен "Св. Георги". В Ирак си спомня, че било най-голямото участие на български войници в бойни действия след Втората световна война.

 

 

Отбелязваме Деня на храбростта и Българската армия

От своя страна младши сержант Яница Андонова от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Казанлък сподели, че кампанията "Бъди войник" цели да убеди младите, че могат да намерят реализация в българската армия. "Тя е школовка в личен план, дава сигурност. Младите могат да се развиват. Искаме да ни чуят и да ни видят, говорим по достъпен начин на учениците. Най-странното нещо, което са ни питали е дали стреляме с истински патрони на стрелбите по време на учения", посочи тя.

Според нея положителните неща в професията са общи за всички, а отрицателните - индивидуални. "Заминах в Ирак, защото реших, че като военнослужеща трябваше да отида на мисия. Беше трудно, бронежилетките тежаха 20 кг. Това е мъжка професия, за да бъдеш уважавана като жена, трябва да се държиш като мъжете", обясни тя.

Целите разговори гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.