Страната ни настоява да бъде включена в списъка на държавите, в които въвеждането му ще бъде отложено

България ще наложи вето на решението на ЕС за руското петролно ембарго, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тази санкция. Това научи NOVA от свои източници.

В Брюксел днес се провежда съвет на посланиците на страните членки на ЕС. На него участва и българският дипломат Румен Александров.

ЕС предложи отлагане на руското петролно ембарго за Унгария, Словакия и Чехия

Заседанието е започнало сутринта, а посланиците са категорични, че ще продължи, докато не се реши за руското петролно ембарго.

Комисията е представила лека модификация на плана, в която е предложено да се въведе изключение за Унгария, Словакия и Чехия, защото нямат излаз на море. Това обаче не е предложено за България.

Източници на NOVA заявяват, че от София е получен червен флаг, което означава, че ако и България не бъде добавена в изключенията, ще наложи вето.

Лидерите на Г-7 и Зеленски с видеоконференция в неделя

Унгария и Словакия искат по-дълъг период на прекратяване. Според настоящото предложение на Комисията и двете страни ще получат една година повече от останалата част от ЕС, за да се откажат от руския петрол. Но Будапеща и Братислава отхвърлиха тази оферта, като се аргументираха, че се нуждаят от повече време, за да адаптират своите вериги за доставки. Те вероятно ще успеят в усилията си - вероятно ще получат две години повече от останалата част от ЕС.

Чешката република и Словакия вероятно ще се присъединят към тази схема за освобождаване, тъй като и двете са по подобен начин зависими от руския петрол.

ЕС предложи отлагане на руското петролно ембарго за Унгария, Словакия и Чехия

"Опитваме се да договорим някои практически аспекти. Например - какви алтернативни доставки на петрол можем да предложим на тези държави? Това най-вече са страни, които нямат достъп до море. За тях е решаващо петролът да идва по тръбопровод", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

"Руският или който и да е петрол, може да пристигне само по тръба. На единият край на тръбата е Русия, на другият е Унгария. Това е ситуацията, която имаме в момента. Не можем да приемем решение, което я игнорира. За да променим ситуацията, трябва да реогранизираме нашите рафинерии. Това би струвало милиарди евро. Ние нямаме пари за това, а Европейския съюз не го плаща”, заяви унгарският премиер Виктор Орбан. 

По обед стана ясно, че срещата на Комитета на постоянните представители е приключила темата с 6 пакета санкции, без решение за момента. Очаква се да продължат или по-късно днес, или утре.  

 

 

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.