Светът на пеперудите ще се покаже в целия си блясък на 14 май

Пеперудата е известна като най-красивото крилато създание на природата. В кокетния музей в троянското село Черни Осъм човек може да види с очите си цялата тази феерия от цветове на едно място. Някои все още не са определени, но по-голямата част са описани в детайли. Лястовича опашка, пауново око, голям полумесец, адмирал - хиляди неземно красиви гости от света на насекомите. Впечатление обаче прави така наречената “мъртвешка глава”.

ТАЛАНТЪТ НЯМА ВЪЗРАСТ: Дара, която рисува цветя, пеперуди и сърца

„Известни са с това, че нейната гъсеница се храни с отровни растения. Много е красива и е рядка”, разказва Светослав Тодоров, който е уредник в Природонаучен музей - Черни Осъм.

 

 

Сред хилядите пеперуди има и такива, които не се намират у нас. Идват от Никарагуа, Виетнам и Индия. Разходката в света на насекомите не свършва с пеперудите. В колекцията изобилства и от бръмбари. Сечковци, гъсеничари, торни и майски бръмбари, както и обичаните от всички златки. Заради големите щипки, окото непременно попада и на рогачите, които се срещат все по-рядко у нас.

„Той е свързан с дъбовите гори. Така че изчезването на старите дъбови гори намалява възможността му да се размножава”, обяснява уредникът на музея в Черни Осъм.

Този незабравим за всеки урок по природни науки е събран и систематизиран от семейство Щиркови в продължение на 2 десетилетия.

Какво време ни очаква през следващата седмица

„Ето какво пише в договора за дарение: "Тази колекция е едно от нещата в нашия живот, в което сме вложили толкова много преживявания и любов. Затова въпросът как ще бъде изложена пред нашите сънародници и гости от чужбина не може да не ни вълнува", подчертава директорът на музея Павлина Иванова.

Това са написали дарителите и са дали подробни указания как точно да бъде показана колекцията. В музея обаче нямат контакт с тях. Издирват ги, за да ги поканят на официалната премиера на изложбата. Светът на пеперудите ще се покаже в целия си блясък на 14 май.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.