Музикантите пристигнаха в Пловдив директно от базата „Рамщайн”

Директно от базата „Рамщайн”, те акостираха в Пловдив. На турне в България е оркестърът на Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

„Това е легендарна локация. Тук са събрани хиляди години история. Възможността да отпразнуваме богатото културно наследство на България, приятелството и партньорството помежду ни е ясно доказателство за стабилната връзка между хората от САЩ и тези от България”, съветникът в посолството на САЩ в България Джефри Уайншенкър.

„Без съмнение мога да кажа, че това са музиканти от световна класа. Те пътуват по света, изнасят около 300 концерта на година. Има милиони хора, които се събират, за да ги слушат и да се запознаят с най-доброто от американската музика и американските традиции”, допълва той.

„Известният американски фронтмен Глен Милър е свързан с оркестъра, така че смея да твърдя, че те са институция с богата история, която представи музиката си в театър с хилядолетна история. За нас е чест, че доставихме това изживяване на българските ни приятели, партньори и съюзници”, добавя Уайншенкър.

По думите на съветника в посолството на САЩ се намираме в трудни времена. Смята, че именно те обаче са допълнителна причина, допълнителна мотивация за организацията на подобни събития.  

„Ние - САЩ, България и НАТО сме по-силни, когато сме заедно. Музиката и културата са две от нещата, които ни обединяват. При тях езикът не е от значение, националността - също. Ние от посолството имаме традиция всяка година да водим най-добрите военни музиканти в България. По този начин представата за армията на САЩ, която работи заедно с българската еволюира.

След осезаемо трудния период заради пандемията, всичко се усеща още по-специално. Някак магично е да чуеш посланията, които идват чрез музиката. Ние сме заедно чрез музиката”, подчерта Уайншенкър.

Диригентът на оркестъра на американските ВВС в Европа полк. Кристина Мур-Урутия за първи път е в България. Обяснява, че за нея е чест да бъде в Пловдив.

„Нашият оркестър е част от United States Air Forces in Europe. Пътували сме из цяла Европа, били сме дори в Африка. Посещавали сме много и различни държави преди да дойдем в България. За нас шансът да покажем културата на Съединените щати чрез музиката е истинска благословия”, споделя тя.

Обяснява, че специалното на United States Air Forces in Europe Band e широката палитра от музикални произведения. „Можем да изсвирим всичко - от церемониална музика до джаз, дори и малко поп. Разбира се, можем да представим и класическа музика”, посочи диригентът.

„Запознах се  с българския химн още преди да дойда в България. Не познавах другата музика, която е популярна в страната. След като я чух обаче ми хареса, стилът ми допадна. Освен това културата, която идва заедно с тази музика. е много специална. Винаги можеш да научиш по нещо за хората в дадена страна щом чуеш музиката им”, смята тя.

„Докато четях текста на българския химн и на някои от останалите песни, разбрах, че хората тук истински обичат страната си. Разбрах, че България е красиво място, с което всички се гордеете. Страната ви има дълга и велика история. Това определено се разбира благодарение на музиката”, допълва Урутия.

На въпрос като какво се определят повече - като музиканти или военни, Кристина отговори: „Ние сме и двете. Трябва да бъдем и двете. Повечето от нас са музиканти, може би още от рождението си. Ние използваме музиката като инструмент в армията. Тя ни помага в стремежа ни към мир и сигурност. Музикантите като нас преминават през същите тренировки като останалите военни. Трябва да гарантираме, че ще се справим с всяко изискване”, категорична е тя.

Оркестърът пътува и до Украйна. „Мисля, че съм късметлийка, защото успях да посетя Украйна, да марширувам, заедно с техния военен оркестър, за да отбележат те годишнината от независимостта си. Това, което мога да Ви кажа е, че САЩ са на страната на Украйна и продължаваме да се надяваме за мир и сигурност, които да бъдат постигнати в бъдеще”, уточнява диригентът.

Кристина обяснява, че да бъде в България днес е много важно. „Защото всички сме наясно, че свободата не е безплатна, че и тя има цена. Точно поради тази причина е важно за нациите, без значение дали за американската, или българската, да познават жертвите и подвизите на своите армии. За мен е чест да работя заедно с българските Военновъздушни сили”, заявява тя.

„За Съединените щати е важно да разбираме и да знаем какво се случва по целия свят. Дори и да има конфликт на едно място, ние трябва да продължаваме да градим отношения основани на подкрепа и доверие по целия свят. Всеки път, когато някъде по света има конфликт - това касае нас като военни. Работата ни в момента обаче е да уверим съюзниците си, че САЩ е рамо до рамо с Украйна и с партньорите си от НАТО. Всички се надяваме на мир и на бъдеще, което ще бъде свободно от войната”, заключи полк. Кристина Мур-Урутия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.