Премиерът се върна от посещението в Щатите

„За юни сме договорили 2 кораба с втечнен газ, който ще е на малко по-ниска цена от тази на „Газпром". Това каза премиерът Кирил Петков на летище София след пристигането си от САЩ.

Договорът ще бъде подписан до дни, увери министър-председателят.

„Успяхме да се срещнем с много от високопоставени американски представители. Всички осъзнават, че България е важно да има диверсификация на газовото гориво. За след това вече започваме преговорите за дългосрочен договор, който ще бъде с цени доста по-ниски дори от тези два кораба”, обясни той. 

Природният газ ще влиза в България през терминали или на Гърция, или Турция, уточни Петков.

„ЕС преговаря, прави стратегии, но е хубаво да се подсигурим. В момента нямаме друг източник. Избираме най-евтините цени от всички доставчици. Цената, която успяхме да договорим, е доста под пазарните”, каза още премиерът.

Чрез добрата новина за доставка на американски втечнен газ министър-председателят опита да потуши и гражданското напрежение заради енергийната криза в България.

„Искам да успокоя всички български граждани, че правителството работи от сутрин до вечер, така че да има доставки и цените да са добри”, поясни той.

И докато България остава страна и в преговорите за американското синьо гориво между Брюксел и Вашингтон, страната ни работи за доставки и от Изток.

„Американските компании ще доставят количеството през кораби, но продължаваме да очакваме азерското. Никой да не си мисли, че заместваме един доставчик с друг. Избираме най-евтините цени от всички доставчици”, поясни той.

Договорът за втечнен газ от Америка ще бъде сключен директно между „Булгаргаз” и американски компании – без посредници.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.