Той е засечен от спускаемия апарат "ИнСайт"

Апаратът "ИнСайт" на НАСА регистрира най-силния трус, отчитан на друга планета. Той бил с магнитуд от 5 по Рихтер, съобщи агенция ЮПИ.

Предишното най-силно земетресение на Червената планета бе през август миналата година. Той бе със сила 4,2.

Спускаемият апарат "ИнСайт" е на Марс от края на 2018 г., като той има много чувствителен сеизмометър, за да изследва вътрешността на планетата.

"Откакто инсталирахме сеизмометъра на Марс през декември 2018 г., очакваме "големия трус". Този сега несъмнено ще даде нов поглед към планетата. Учени ще анализират данните и ще научават нови неща за планетата години наред", каза Брус Бенерд, главен изследовател в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена. 

Новият космически телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА впечатли с ранни снимки

Преминавайки през материала в кората, мантията и ядрото на Марс, сеизмичните вълни се променят по начини, които дават възможност на сеизмолозите да определят дълбочината и състава на тези слоеве.

Роботът събира сеизмична и метеорологична информация за Марс и прави изследвания с нагреваемата си сонда.

Апаратът "ИнСайт" е от програмата "Дискавъри" (Откритие) на НАСА, която изследва детайлно Марс. Той вече работи с по-малко енергия заради нормалното запрашване на слънчевите панели, а това може да сложи край на мисията тази година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР