Той трябва да е подчинен на истината и стремежа за успех на България, заяви държавният глава

Между институциите и бизнеса е необходим диалог, лишен от предубеждения, подчинен на истината и на една-единствена идеология - успехът на България. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си по време на тържествено честване на 70 години от създаването на „Минстрой Холдинг“ АД. Отбелязването на годишнината събра представители на институции, местна власт, синдикати и работодателски организации. На него присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В приветствието си държавният глава Румен Радев посочи, че при намирането на решения за бъдещето на България трябва да се има предвид факта, че в основата на всяка икономика и енергетика стоят минното дело и ключовата инженерна и транспортна инфраструктура. „Това са сектори със стратегическо значение за всички останали отрасли, за нашата конкурентоспособност, икономически растеж и енергийна независимост“, заяви Румен Радев. Той отбеляза, че въпреки трудностите през последните години, България все още заема водещото място в европейската минерално-суровинна индустрия и изрази убеждение, че и в бъдеще тези позиции ще бъдат утвърждавани.

ВТОРИ ДЕН ОТ ВИЗИТАТА НА ПРЕЗИДЕНТА: Рекорден стокообмен между България и Чехия

„Отбелязването на тази 70-годишнина е повод за признание към труда на поколенията инженери, ръководители, работници, положили основите на почти всички минни обекти в България, изградили стотици инфраструктурни проекти, както и обекти със социална значимост“, заяви още президентът. Той посочи, че с дълголетната си история компанията е издържала теста на времето благодарение на упоритостта, съпътстваща миньорската професия, но и на развитието на традициите и непрекъснатата модернизация чрез изграждане на съвременни водноелектрически и фотоволтаични централи.

„Нашата природа крие в недрата си несметни богатства, които трябва да се развиват по начин, който да гарантира здравето на поколенията“, заяви Румен Радев. Той отбеляза и създадените механизми за безопасност на фирмата и устойчивото икономическо развитие с отговорност към природата.

На церемонията президентът Румен Радев беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.