Това заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби

Съединените щати ще могат да предоставят необходимата подкрепа на Финландия и Швеция, ако имат нужда от нея, преди да се присъединят към НАТО. Това съобщи в неделя в интервю за Би Би Си говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби.

„Не искам да обсъждам хипотетични възможности и да спекулирам, защото няма причина за това“, каза той, когато беше попитан дали САЩ ще изпратят войски, за да помогнат на Швеция и Финландия, ако те бъдат атакувани преди официално да станат членове на НАТО.

"Финландия и Швеция разполагат с много модерни военни сили, с които ни е удобно да си сътрудничим. Ние редовно провеждаме съвместни учения. Ако се нуждаят от допълнителни способности или подкрепа по време на периода на кандидатстване и процеса на присъединяване към НАТО, ние в САЩ сме убедени, че имаме такова ниво на отношения с двете страни, което ще ни позволи да им предоставим допълнителна подкрепа, ако е необходимо“, поясни говорителят на Пентагона.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС