Явлението се виждаше най-добре в Северна и Южна Америка

Любителите астрономи наблюдаваха зашеметяваща и едновременно необичайна гледка, предизвикана от пълното лунно затъмнение – супер кървава луна. Малко след 3:30 часа по Гринуич (6:30 ч. бълг. време) в понеделник, гледано от Великобритания, за няколко минути нашата планета беше разположена директно между Слънцето и Луната.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

През това време спътникът попадна напълно в сянката на Земята и временно го оцвети в тъмночервено. Цветът се получава от слънчевата светлина, преминаваща през земната атмосфера и попадаща върху засенчената повърхност на Луната.

Затъмнението съвпадна с още едно събитие - супер Луна. Тя е в най-близката си точка до Земята в своята орбита и така изглежда по-голяма от обикновено.

"Майското затъмнение тази година се наблюдава частично и от нашата страна. От България видяхме само началните частични фази на явлението”, каза за БТА Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

В Европа затъмнението беше видимо само за кратко време, след като Луната започна да залязва. Но в Северна и Южна Америка успяха да се насладят на истински лунен спектакъл. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.