Двамата коментираха и разширяването на Европейския съюз

Последствията от военния конфликт в Украйна и разширяването на Европейския съюз бяха основни теми на разговора на „Дондуков“ 2 между вицепрезидента Илияна Йотова и председателя на Камарата на депутатите на Италианската република Роберто Фико. Двамата категорично осъдиха военната инвазия на Русия и изразиха увереност, че дипломатическите усилия за спиране на военните действия не са изчерпани и е възможно връщането към преговорите за мир. „Най-голямото предизвикателство пред ЕС днес е да бъде еталон на световната сцена за мир и обединение, а не само сбор от държави“, посочи председателят на Камарата на депутатите на Италия.

България и Италия са приели почти еднакъв брой бежанци от Украйна – около 100 хиляди души. На срещата беше обсъдено и закъснялото изготвяне на общоевропейско законодателство в областта на миграцията и убежището. Споделена беше тревогата от продоволствена криза като следствие от войната, особено в страните от Африканския континент. Илияна Йотова изрази опасение, че резултатите от нея отново ще паднат върху плещите на Европа с нов поток от мигранти.

Българският вицепрезидент и председателят на Камарата на депутатите на Италианската република обсъдиха и последствията от европейската санкционна политика в енергийната сфера. Роберто Фико предложи създаването на план за възстановяване за енергетиката по примера на Плана за възстановяване и устойчивост, целящ да се справи с последствията от пандемията от COVID-19.

„България е една от най-заинтересованите страни нашите съседи да бъдат пълноценна част от европейското семейство. Европейският съюз не е само свободно движение на хора, стоки и услуги, ЕС е преди всичко спазване на човешките права. В България има солиден национален консенсус, че преговорният процес за Република Северна Македония ще бъде отворен едва когато има прогрес по всички нерешени въпроси“, заяви Илияна Йотова, като представи българската позиция за политическото разширяване на ЕС.

Вицепрезидентът посочи, че българите в Северна Македония са подложени на системна дискриминация.

„Република Северна Македония трябва да представи достатъчно гаранции, че спазва Копенхагенските критерии и Договора за добросъседство. Засега няма заявено такова желание. Най-голямата гаранция за спазването правата на българите е вписването им в Конституцията на Северна Македония като държавотворен народ“, подчерта Йотова и настоя за пътна карта с тези условия, която да бъде неизменна част от преговорната рамка. От своя страна Роберто Фико представи италианската позиция, според която първо трябва да започне преговорният процес и в неговия ход да се решават отворените въпроси. „Не можем да правим компромиси с българската позиция, защото в противен случай ще внесем допълнителни конфликти в Европейския съюз“, категорична беше вицепрезидентът Йотова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.