Чужди компании си тръгват от страната

След 30 години бизнес в Русия американският гигант „Макдоналдс” се оттегля окончателно от страната. Компанията продава над 800 ресторанта и закрива дейността си. Това беше обявено в деня, в който автогигантът „Рено” си тръгна от страната. Французите също продадоха акциите си, но на държавата. Русия каза, че вместо „Рено”, ще прави москвичи.

„Макдоналдс” обяви изтегляне от Русия още през март. Тогава обаче казаха само, че временно замразяват дейността на своите 850 ресторанта. Сега дойде моментът за окончателна раздяла. Компанията продава всичко на местна фирма, която няма да има правото да ползва логото, името и менюто им.

„Те имат 66 000 служители и твърдят, че ще им помогнат да не останат безработни. Не съм сигурен как ще стане това. Но така или иначе казаха, че не могат да останат, защото това противоречи на ценностите, които защитава компанията”, обясни бизнес експертът Майк Епъл.

Когато отвори първия си ресторант в Русия, „Макдоналдс” предизвика истински фурор и огромни опашки от любопитни клиенти. Събитието се коментираше като сигурен знак, че вече няма Съветски съюз и Желязна завеса. Сега сякаш всичко се обръща отново. Но нищо не казва по-силно Съветски съюз от автомобилите „Москвич”. Русия обяви, че подновява тяхното производство.

Причина за това беше излизането на още една компания от Русия. Френският гигант „Рено” продаде акциите си на държавата и прекрати дейността. Кметът на Москва каза, че в заводите, където досега се правеха френските коли, ще се произвеждат москвичи.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.