„Очакваме Северна Македония да започне да изпълнява договора”, посочи тя

Министърът на външните работи Теодора Генчовска потвърди днес, че натискът над нашата страна за скорошно начало на преговорите със Скопие за присъединяване към ЕС продължава, предава БТА.  

„Натиск има, и сега продължава, но нашата позиция е ясна - очакваме Северна Македония да започне да изпълнява договора и да гарантира включването на българите в преамбюла на конституцията на тяхната държава”, посочи тя пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета на ЕС.

Радев: Не трябва да допускаме легитимацията на македонизма

От самото начало целият процес е базиран на собствени заслуги на Северна Македония, по никакъв начин не се обвързва с дати, добави тя в отговор на въпрос дали през юни може да се очаква напредък. „От страна на Северна Македония трябва да бъдат направени ясни конкретни стъпки, които да ни гарантират, че договорът ще започне да се изпълнява и ще продължи да бъде изпълняван. Очакваме конкретни действия”, посочи министърът, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

По думите на Генчовска вписването на българското малцинство в конституцията на Северна Македония не би било достатъчно, за да може да се даде дата за начало на преговорите с ЕС. „Другата писта е договорът - той е международно признат, което значи, че Скопие трябва да спазва върховенството на правото и това е част от Копенхагенските критерии”, поясни тя. 

Петков: За България е добре да има стабилни съседи, мястото на Албания и РСМ е в ЕС

По нейните думи предстоящото тази седмица посещение у нас на еврокомисаря по разширяването и съседството Оливер Вархеи не създава допълнителен натиск. „Ще продължим да обясняваме каква е нашата позиция, какво очакваме от преговорния процес и какви гаранции искаме да бъдат вкарани в преговорната рамка”, уточни Генчовска.

Тя допълни, че официалната позиция на България е една. „Има представители на кабинета и различни институции, които, надявам се, са разбрали вече, че няма как България да има две външни политики. Ако има някакъв прогрес по отношение на това как ще се развият нашите отношения със Северна Македония в бъдеще, всичко това ще мине през решение на Народното събрание”, каза министърът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА, Николай Желязков