"Удивително е как Европа е готова да загърби свои ценности", добави той

Не трябва да допускаме легитимацията на македонизма и на идеологеми от бивша Югославия и Коминтерна да намират място в Европейския съюз. Такава позиция изрази президентът Румен Радев от Германия, където е на официално посещение.

„Те ще имат дългосрочни, неблагоприятни последици за Съюза. Затова България, като отговорен член на ЕС, трябва да работи така, че да интегрира партньори, а не проблеми”, категоричен е държавният глава.

Според него не трябва да се допуска и тенденцията нашата национална позиция по отношение на Северна Македония да става заложник на конфликта в Украйна. 

„Удивително е как Европа, която се изгради като пример за останалия свят по отношение на демокрация и човешки права, на толерантност и резистентност към езика на омразата, е готова да загърби тези свои принципи и ценности”, каза Радев. 

Антиинфлационните мерки

Относно мерките на властта срещу инфлацията, държавният глава посочи, че отдавна призовава за отворен, конструктивен диалог, за дългосрочни решения за преодоляване на енергийната, икономическата и социалната криза и за предвидимост по отношение на бизнеса и гражданите.

„Такива решения трябва да бъдат в резултат на ангажирана политика, а не под натиска на улицата и потенциални протести. Затова и българското общество продължава да очаква ясна енергийна стратегия и дългосрочни мерки. Дългосрочни политики в тази област”, добави Радев.

Войната в Украйна

Радев коментира, че България е част от всички европейски решения и тези на НАТО по отношение на Украйна. Подчерта обаче, че там няма императив за предоставяне на оръжие.

„Користните призиви на някои наши политици да предоставим непременно оръжие за Украйна не трябва да допускаме да се опаковат като някакъв морален дълг, който дължим”, посочи президентът.

Той припомни историческата ни диаспора в зоните на конфликт. „Не искам с българско оръжие по един или друг начин да се убиват българи. Това е недопустимо”, каза президентът.

И допълни: „Призивите за мир непрекъснато намаляват - залогът вече е победа на всяка цена. Независимо от пролятата кръв и разрушенията. В такава ситуация вече не се мисли и за жертвите. А една от тях е европейската икономика”, допълни държавният глава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.