Синьото гориво за следващите два месеца е договорено на цени, по-ниски от тези на "Газпром", заяви зам.-председателят на Бюджетната комисия

Очакваме с евтините доставки на азерския газ, както и с тези на втечнен газ от САЩ, както и с мерките, които ще предприеме правителството – цената на парното минимум да се задържи, а дори и да спадне. Това заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на Комисията по бюджет от "Продължаваме Промяната" Венко Сабрутев.

По думите му от ПП предлагат намаляване на ДДС ставката на парното от 20 на 9%. „Това ще намали цената за крайните потребители с 11 на сто. 55% от това, което формира цената на парното, е природният газ. Както знаете премиерът договори два танкера със синьо гориво на цена под тази на „Газпром”, които трябва да покрият потреблението за следващите два месеца. Беше договорено и стартиране на средносрочни и дългосрочни договори за нови доставки. Допълнително в микса ще се включи и азерският газ, който е на драстично по-ниски цени – 25 лева на мегаватчас”, посочи той.

„От „Продължаваме Промяната” ще настояваме да бъде приети пакет от 14 мерки, които целят да подпомогнат бизнеса и да се увеличат доходите на най-засегнатите от инфлация хора. Мерките са насочени към трите основни фактора, увеличаващи инфлацията – високите цени на тока, газа и горивата. Мерки има и за вдигане на доходите, тъй като най-добрата антиинфлационна мярка е тази”, категоричен е Сабрутев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.