Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд

Ръстът на цените ще се овладее през следващата година. Това прогнозира директорът на Международния валутен фонд  Кристалина Георгиева, която получи днес и почетното звание "Доктор хонорис кауза" на УНСС. Тя посочи, че високата инфлация усложнява и приемането на еврото у нас, но не е задължително да доведе до отлагане на процеса след 2024 г., тъй като високите цени са резултат от пандемията и войната в Украйна, а не поради вътрешни фактори. Така не било изключено Европейската централна банка да направи компромис. Самото въвеждането на единната валута е логична стъпка - смята още Георгиева.

Кристалина Георгиева става „Доктор хонорис кауза” на УНСС

„За тази година ние трябва да сме готови, че  инфлацията може малко да се ускори, преди да започне да пада. През 2023 година разчитаме на мерките, които взимат централните банки. Вече знаем какво значи да имаме енергиен шок, знаем какво е да има шок на храните. Както в Европа, така и в света се взимат мерки”, каза директорът на МВФ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.