Стенли Джонсън е подал молба за натурализация през 2021 г.

Бащата на британския премиер Борис Джонсън е получил френско гражданство, предаде БГНЕС.

Роден в Англия от майка французойка, Стенли Джонсън е подал молба за натурализация през ноември 2021 г. пред генералния консул на Франция в Лондон, пише френският „Поан“.

Пред BFM TV Стенли Джонсън, който е бивш евродепутат, разказа за кръвната връзка, която го свързва с Франция: „Изглежда, че винаги съм бил французин, но бе необходимо да го заявя. Това ми казаха нотариусите преди няколко години, че съм французин по линия на майка ми, баба ми и съм длъжен да го заявя“.

Така 81-годишният мъж получи европейски паспорт и казва, че е щастлив да запази тази „връзка“ с останалата част от континента: „Много съм щастлив. Отново причислявам себе си към членовете на Европейския съюз, това е много добре. „Това също така има значение на символично, сантиментално ниво, защото майка ми е родена във Версай. Нейната баба, цялото семейство са били там, така че за мен е особено важно да заявя една част от моята идентичност“, добавя консерваторът.

Стенли Джонсън се противопостави на Brexit през 2016 г., преди да се откаже от своето решение: „Бях един от първите британски граждани, назначени в Комисията през 1973 г., след това бях избран за член на Европейския парламент, така че е вярно, че от професионална гледна точка, аз бях абсолютно за икономическия съюз. Но след гласуването за „Брекзит“, аз приех. „Попитан за реакцията на сина си Борис Джонсън, той не „мисли” , че би могъл да го е обидил: „В продължение на 25 години той имаше американско гражданство, защото е роден там. Човек не може да отхвърли всички връзки със страната, в която е роден“. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.