Той не отговори конкретно дали ще свика КСНС

Президентът Румен Радев обяви, че иска да чуе премиера Кирил Петков по въпросите, свързани със Северна Македония. Държавният глава не отговори конкретно дали ще свика КСНС, каквото искане отправи министър-председателят миналата седмица.

„Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи, на последния Консултативен съвет, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме принципите на Съюза, толкова по-лесно ще ни бъде в политиката и решенията спрямо РСМ”, подчерта Радев.

Петков призова Радев да свика КСНС (ВИДЕО)

Президентът посочи, че КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. „Ако се търси широк национален консенсус по отношение на РСМ - то такъв не само, че има, но е и силно изразен в нашето общество. Би следвало управляващите да са наясно с него”, коментира още той.  

Държавният глава заяви, че ако целта на КСНС е подпомагане на диалога и той е нарушен вътре в коалицията, то трябва ясно да се каже какви са причините за това. Радев даде заявка, че ще продължи да „прави най-доброто за България”.  

„Ще продължим да работим, така че нашите братя в РСМ да получат гаранции за един устойчив и необратим процес на интеграция. В същото време по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало. Най-сетне политиците там да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за така мечтаното членство в ЕС”, обяви Радев.

Премиерът отговори на президента от Рим. „Защо е толкова важно да се извика КСНС - аз ще съм много благодарен, ако той го направи, защото минаха 6 месеца от последното събиране, не само между коалицията, но и между опозиционните партии. Оттогава много неща се случиха, имаше много разговори, имаше много предложения, имаше много световни лидери, които показаха своя подход”, каза Петков.

Според председателя на Народното Събрание Никола Минчев със сигурност диалогът е на най-високото си ниво от години. „Вярваме, че това е довело до развитие, затова и желанието на ПП, изразено от премиера, е да се проведе КСНС, в който да бъде изготвен доклад от ресорното външно министерство”, допълни той.

Отпадането на ветото бил въпрос, по който премиерът се надявал да има консенсус не само в коалицията, но и в по-широк формат - и с опозицията. 

„За отпадането на ветото трябва да се говори след като външното министерство представи последните резултати по този диалог. Бих се радвал в КСНС всички партии да сме около масата и всичките служби. След това този прогрес и тези стъпки да се внесат в НС, парламентът да се изкаже и да даде ясна инициатива какво трябва да направи българското правителство”, каза премирът.

Според Румен Радев пък България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението. Той изрази надежда, че този баланс ще бъде намерен. Президентът коментира и разговора с колегата си Еманюел Макрон отпреди няколко дни. Спекулациите са, че именно до края на френското председателство на съвета на ЕС се настоява България да вдигне ветото. „Нито интеграцията на РСМ, нито въздушният суверенитет на България, могат да бъдат обект на договорки, за човешките права не се води пазарлък”, категоричен беше държавният глава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.