Според Атина транзакцията е била в евро

Подобно на други европейски държави, Гърция е успяла да плати на Москва по договора за руски газ. Според Русия полученото плащане е в рубли. Атина обаче твърди, че транзакцията е в евро.

Според експерти е вероятно и двете страни да са прави – първи сметката да е била в евро и след това да е била превалутирана в рубли през „Газпромбанк”. Плащането обаче означава, че и занапред Гърция ще продължи да получава руски газ въпреки, че е в списъка на Кремъл с неприятелски държави.

От ЕК обаче са категорични, че ако дадена страна от ЕС открие своя сметка в рубли, а не плаща, както е според договора в евро или долари – това е пряко нарушение срещу санкциите, наложени на Москва.

„Нашата позиция е много ясна и да, дадохме насоки как страните-членки да прилагат санкциите. Тези насоки, които обновихме преди 10 дни казват как да се действа в много потенциални ситуации. Те са за търговските договори между търговските компании и „Газпром”. Разбира се, винаги сме готови да работим и да дадем допълнителни уточнения на експертно ниво, но не и да се откажем от санкциите”, заяви Дана Спинант, говорител на Европейската комисия.

Действията на Гърция засягат пряко и България. След като Русия спря газа за страната ни над 30 процента от синьото гориво, което получаваме в момента идва именно от южната ни съседка. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.